Librarie » Carti » Juridic - Legislativ » Tratat de criminalistica. Editia a V-a

Tratat de criminalistica. Editia a V-a

Tratat de criminalistica. Editia a V-a

Autor: Emilian Stancu

Editura: UNIVERSUL JURIDIC

ISBN: 4147

An aparitie: 2010

Pret: 80,00lei


Disponibilitate: la comanda
adauga in cos
Descrierea cartii:

Tratat de criminalistica. Editia a V-a - Emilian Stancu - editura Universul Juridic

Editia a V-a, revazuta si adaugita, a "Tratatului de Criminalistica" este prefatata de aceeasi dorinta a autorului de a atrage atentia asupra importantei stiintei investigatiilor penale in dificilul demers al aflarii adevarului.
 
Aflarea adevărului este unul dintre cele mai anevoioase procese, mai ales într-o societate cum este societatea română de astăzi. Aceasta se dezvăluie pe sine ca un tren aflat în mare viteză spre modernitate, echilibru, dar în primul rând spre Europa democratică din care astăzi facem parte.
Ei bine, călătorii acestui tren amestecă - în proporţii niciodată strict bine definite - binele şi răul, cinstea şi necinstea, respectarea legii sau încălcarea ei.
 
De aici, apărea evidentă necesitatea existenţei şi perfecţionării continue a unui corp de specialişti jurişti, dar şi poliţişti, care să susţină justiţia şi, mai ales, să-şi folosească toată priceperea şi experienţa în combaterea răului social, totul începând cu aflarea
adevărului.
Or, din perspectivă epistemologică, ne aflăm în prezenţa unei ştiinţe particulare, denumită de noi Criminalistica, care serveşte tocmai acestui deziderat, mai mult sau mai puţin acceptat de cei care gravitează pe orbitele justiţiei.
Apărută la sfârşitul secolului al XIX-lea, ca o expresie a justiţiei penale aşezată pe baze moderne, criminalistica şi criminaliştii aveau să joace rolul unor anticorpi împotriva viruşilor delincvenţei şi ea în curs de evoluţie, deseori cu un pas înaintea celor care încercau să desluşească meandrele  faptelor penale, să le descopere şi să le combată.

În zilele noastre, când asistăm la competiţia dintre jurişti şi criminalişti, pe de o parte, şi infractori pe de altă parte, când de binefacerile unui sistem care se vrea democratic profită cel mai mult cei din zona delincvenţei, multe întrebări revin şi cu privire la modul de formare al magistraţilor, anchetatorilor sau specialiştilor criminalişti.

Întrebarea esenţială ar putea să fie formulată astfel: Încotro trebuie să se îndrepte învăţământul criminalistic, cum şi pe ce criterii trebuie aşezat?
Ca unul dedicat de mulţi ani învăţământului juridic superior, în special cel criminalistic, cunoscător în intimitate a evoluţiei sale, dar şi a percepţiei universitarilor sau practicienilor dreptului, mai mult sau mai puţin apropiaţi domeniului investigaţiilor penale, cu riscul de a trezi reacţii de respingere ori de a agita orgolii, consider că unele întrebări trebuie reluate.
Când vedem care este evoluţia criminalităţii, formele acesteia, din ce în ce mai grave, mai complexe sau profesioniste, numai revenind cu picioarele pe pământ (dacă îmi este acceptată expresia) putem înţelege că formarea viitorilor magistraţi, anchetatori şi chiar avocaţi, trebuie să aibă un fundament ştiinţific, modern, realist şi cât mai puţin poetic.
În fond, dacă avem în vedere cât de complexe sunt metodele de combatere a infracţionalităţii, de aflare a adevărului, îndeosebi cele oferite de ştiinţa Criminalisticii, ar trebui să avem în vedere cele susţinute de Oscar Wilde, potrivit căruia, „Adevărul pur şi simplu este rareori pur şi niciodată simplu” .

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Dreptul comertului international. Ed. II

Dreptul comertului international. Ed. II

30,00 28,00leiinformatii carte
Contenciosul administrativ

Contenciosul administrativ

25,00 23,50leiinformatii carte
Curs de drept civil. Persoanele. Curs selectiv si teste grila. 2008

Curs de drept civil. Persoanele. Curs selectiv si teste grila. 2008

20,00leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania