Librarie » Carti » Critica - Eseu » Sartor Resartus. Filosofia vestimentatiei

Sartor Resartus. Filosofia vestimentatiei

Sartor Resartus. Filosofia vestimentatiei

Autor: Carlyle Thomas

Traducator: Avadanei Mihai-Eugen

Editura: INSTITUTUL EUROPEAN

ISBN: 973-9148-75-1

Pagini: 281

An aparitie: 1995

Format: 1/16 (54x84)

Pret: 22,90lei


Disponibilitate: stoc epuizat
adauga in cos
Descrierea cartii:

Sartor Resartus. Filosofia vestimentatiei - Carlyle Thomas

Anti-stiintific in interpretarea pe care o da istoriei, Carlyle Thomas este si anti-democratic in lectiile practice pe care le deduce din ea.
 
El sustine ca relatiile noastre corecte cu Eroul sint relatii ca de la dascal la ucenic; ca trebuie sa-i recunoastem cinstit superioritatea, sa-l admiram, sa-l respectam. Astfel, cu titlu personal, el condamna tendinta de , pe care o considera ca fiind rezultatul alarmant al spiritului noii democratii ce se raspindeste repede. Dar, mai mult decit atit, el insista asupra faptului ca unica speranta pentru lumea noastra in plina deruta de astazi consta in forta si intelepciunea celor putini, nu in lipsa de intelepciune organizata a celor multi.
 
Masele de oameni nu pot prezenta niciodata incredere in a-si rezolva problemele complicate ale propriei lor bunastari. Ei au nevoie sa fie indrumati, disciplinati, uneori chiar condusi de marii lideri ai oamenilor, care vad mai adinc decit ei in realitatea lucrurilor si stiu mult mai bine decit ar putea sti ei vreodata ce este bine pentru ei si cum poate fi realizat acest bine.
 
Masinaria politica, in care lumea moderna ajunsese sa aiba atita incredere, nu este decit o alta deziluzie a unei epoci mecanice. Sensul istoriei il constituie intotdeauna pentru el nevoia de Omul Capabil. Carlyle arunca astfel imediat manusa miscarilor stiintifice si democratice ale timpului sau.
 
Antagonismul lui pronuntat fata de spiritul modern in aceste doua manifestari mai importante trebuie pastrat permanent in minte atunci cind se intreprinde studierea operei sale.In sfirsit, trebuie sa ne amintim ca prin intregul ton si cu privire la intreaga stare de spirit a invataturilor sale, Carlyle este in mod fundamental puritan.
 
El depasise, intr-adevar, la un moment dat, dogmele puritanismului, dar niciodata etica acestuia. Gindirea sa a fost dominata si penetrata pina la sfirsit, asa cum pe drept cuvint afirma Froude, de spiritul credintei pe care o parasise. Referindu-ne la acest fapt, putem explica o mare parte din forta sa, ca si limitele sale cu privire la perspectiva abordata si la simpatiile manifestate.
 
Cititorul nu va putea sa nu observe el insusi aceste limite. Dar oricita consideratie va trebui sa le acordam, forta lor se pastreaza intacta. Este, poate, secretul maretiei nepieritoare a lui Carlyle ca putere stimulatoare si inaltatoare faptul ca, mai mult decit orice alt scriitor modern, ne face sa simtim odata cu el cerintele supreme ale vietii morale, sensul propriilor noastre responsabilitati, spiritualitatea esentiala a lucrurilor, realitatea indestructibila a religiei.
 
Daca a fost, deci, purtatorul unui mesaj deosebit, destinat generatiei sale, este sigur ca acest mesaj nu si-a pierdut valoarea pentru generatiile ulterioare. , ii spune Dr. Hal lui Paul Kelver, in momentul cind acesta pornea sa-si croiasca un drum in viata: . Iar in calitate de creator de oameni, apelul lui Carlyle la adresa noastra este la fel de profund si acum.

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Semnele timpului

Semnele timpului

20,90leiinformatii carte
Sentimentul romanesc al urii de sine (ed a II-a)

Sentimentul romanesc al urii de sine (ed a II-a)

29,90leiinformatii carte
Sex si caracter

Sex si caracter

54,00 50,00leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania