Librarie » Carti » Diverse » Sandplay. O abordare psihoterapeutica a sufletului

Sandplay. O abordare psihoterapeutica a sufletului

Sandplay. O abordare psihoterapeutica a sufletului

Autor: Dora Kalff

Traducator: Cristian Constantinescu

Editura: ASOCIATIA LAPIS

ISBN: 978-973-0-12139-1

Pagini: 198

An aparitie: 2012

Pret: 30,00lei


Disponibilitate: stoc epuizat
adauga in cos
Descrierea cartii:

Sandplay. O abordare psihoterapeutica a sufletului - Dora Kalff

De ce anume are nevoie un copil pentru a deveni un adult integrat social care sa isi gaseasca un loc si un rost sub soare? Cum poate el deveni un rege care sa ia in stapanire propriul regat al posibilitatilor cu care a fost inzestrat nativ si sa le manifeste plenar in viata sa personala si sociala? Ce putem face pentru a fi siguri ca educatia din familie si scoala nu va fi respinsa de copil, ca el o va primi, integra si folosi in propria viata?
In interiorul spatiului liber si protejat al relatiei terapeutice, pacientul reface drumul propriei sale dezvoltarii sufletesti: incepand de la continerea neconditionata a copilului in interiorul spatiului psihic al mamei, continuand cu iesirea din spatiul matern care are loc dupa varsta de 1 an, iesire insotita de incurajarile si mangaierile mamei, si ajungand la manifestarea sinelui propriu in jurul varstei de 3 ani, ca un principiu interior al ordinii, completitudinii si integritatii psihice, ca o imagine a divinitatii prezente in sufletul copilului. Acest din urma stadiu, care este si cel mai important se manifesta prin desenarea spontana a formelor geometrice arhetipale (cerc, cruce, patrat).
Fara acest moment al intemeierii sentimentului de siguranta, incredere si satisfactie, de autoritate si certitudine interioara, copilul nu poate fi empatic cu alte surse de autoritate exterioara, fie acestea parinti, profesori sau alte autoritati.
Daca insa totul a mers bine pana aici si manifestarea sinelui s-a produs, pacientul va putea sa continue pe drumul dezvoltarii eului care are trei etape: etapa animal-vegetativa, unde sunt explorate si integrate instinctele si nevoile vitale fundamentale, lupta (care incepe cu jocul de-a lupta intre masini, eroi si monstri, soldati, animale si se materializeaza la pubertate prin lupta pentru identitatea spirituala, sexuala, sociala) si integrarea in societate, prin folosirea constructiva a energiilor psihice. Despre acest ultim pas al unuia dintre pacienti, Dora Kalff ne spune:

"Baiatul nostru trebuia, si el, sa ajunga in regatul sau. Pentru Kim asta insemna sa devina un individ complet, in acord cu abilitatile sale si un membru util al colectivitatii. Nu este fiecare propriul lui stapan si rege, dotat cu daruri si talente pentru a rezolva sarcini care il reinsufletesc zilnic si il fac fericit? Nu conteaza care este domeniul. Regele poate lucra ca mestesugar sau intr-o disciplina intelectuala. Ceea ce este important este ca regele sa aiba regatul sau unic de daruri si abilitati. Dincolo de orice, de aici el isi trage puterea mai-mult-decat-omeneasca de care are nevoie pentru a indruma si conduce regatul sau."

Dora Maria Kalff (1904-1990) a combinat principiile psihologiei jungiene, principii ale gandirii orientale si principiile Tehnicii Lumii a Margaretei Lowenfeld pentru a crea ceea ce ea anumit Sandplay (Jocul cu nisip). Initial folosita ca o tehnica de terapie non-verbala dedicata in special copiilor, este in prezent folosita cu succes si in terapia adultilor, compensand unilateralitatea orientarii mentale predominante in civilizatia occidentala.
In terapia sandplay, i se pun la dispozitie pacientului, intr-o cutie cu nisip, figurine reprezentand oameni din toate tarile si de toate varstele, animale provenind de pe toate continentele, cladiri de toate felurile, copaci, garduri, masini, vapoare etc, din care el poate alcatui, complet liber, peisaje, situatii si imagini. Scenariul care prinde astfel forma are pentru cel care se joaca semnificatia unei trairi sufletesti care ii aduce atat lui, cat si terapeutului, informatii despre situatia lui interioara. Dora Kalff arata cum sunt exprimate in cutia cu nisip senzatiile si emotiile, rezolvarea problemelor, imaginea de sine si re-descoperirea sinelui, autoarea folosindu-se de exemple din experienta sa de terapie, pe care le reda cu multa empatie.
Prin publicarea cartii fondatoarei metodei sandplay deschidem calea unei colectii de carti fundamentale din acest domeniu prin care consideram ca punem bazele unei intelegeri serioase a terapiei sandplay si a radacinilor acesteia.
Speram ca editia de fata sa serveasca atat psihologilor aflati in formare cat si persoanelor care cauta suport si doresc sa se orienteze in domeniul vast al psihoterapiei. Este o carte scrisa de un om cu o inzestrare terapeutica desavarsita a carei lectura bucura si elibereaza.
In plus fata de editia germana si engleza, editia romana mai contine o prefata a analistului jungian si a terapeutului sandplay, Dr. Eva Pattis Zoja si un interviu cu Dr. Martin Kalff, fiul Dorei Kalff.

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Vorbeste-mi, am atatea sa-ti spun. Ed. a IV-a

Vorbeste-mi, am atatea sa-ti spun. Ed. a IV-a

25,00 23,50leiinformatii carte
Ultimele zile ale Americii

Ultimele zile ale Americii

16,90 16,00leiinformatii carte
Sfarsitul timpului. ed. 2012

Sfarsitul timpului. ed. 2012

30,00leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania