Librarie » Carti » Istorie » Prezentul trecutului recent - Lustratie si decomunizare in postcomunism

Prezentul trecutului recent - Lustratie si decomunizare in postcomunism

Prezentul trecutului recent - Lustratie si decomunizare in postcomunism

Autor: Lavinia Stan

Editura: CURTEA VECHE

ISBN: 978-973-669-956-6

Pagini: 536

An aparitie: 2010

Format: 13 x 20 cm

Pret: 30,00 28,00lei


Disponibilitate: la comanda
adauga in cos
Descrierea cartii:

Prezentul trecutului recent - Lustratie si decomunizare in postcomunism - Lavinia Stan

Confruntarea cu cele mai dureroase episoade istorice nu este usoara pentru nicio societate.
 
Acest proces a fost deosebit de dificil în fostele ţări comuniste, care în majoritatea lor nu au reuşit să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi de crimele atroce comise în perioada comunistă.
 
În unele state, în special în Rusia, Belarus şi republicile Asiei Centrale, demnitarii care au iniţiat represiunea disidenţilor în perioada sovietică sunt din nou în poziţii înalte. Şi în Europa Centrală şi de Sud-Est, eforturile de a repara crimele comise de regimurile comuniste au avut, de cele mai multe ori, serioase carenţe.
 
Multiplele obstacole cu care s-a confruntat procesul de asumare justă şi completă a trecutului comunist sunt minuţios analizate în această valoroasă culegere de eseuri scrise de specialişti de marcă. Lavinia Stan, coordonatorul şi autorul principal al acestui volum, a reunit un grup strălucit de colaboratori.
 
Este o lucrare amplă, exhaustivă şi cu adevărat comparativă. Ea constituie cea mai amănunţită şi mai riguroasă analiză teoretică de care dispunem în acest moment pe marginea unui subiect atât de important.

Mark Kramer, coordonator al programului de studii asupra Războiului Rece, Universitatea Harvard

ROBERT AUSTIN (n. 1964) este profesor în cadrul Centrului de Studii Europene de la Universitatea din Toronto, Canada. Istoric, specialist în Europa de Est, dar mai ales în Albania şi Kosovo. Cartea sa The Path Not Taken – Fan Noli and Albanian Democracy, 1920–1924, despre Albania interbelică, a fost publicată în două ediţii, în 2002 şi 2003. Austin este fostul corespondent al postului de radio Europa Liberă de la Tirana.

GARY BRUCE (n. 1969) este profesor de istorie la University of Waterloo din Canada, specialist în arhivele Stasi şi în istoria Germaniei de Est. Autor al volumelor Resistance with the People: Repression and Resistance in Eastern Germany 1945–1955 (Harvard Cold War Studies, 2003) şi The Firm: The Stasi and Daily Life in Small Town East Germany (Oxford University Press, 2009).
 
TAMARA KOTAR (n. 1974) preda politologie la Carleton University din Canada. Specialista in fosta Iugoslavie, democratizare si religie, si politica, Kotar este autoarea volumului Political Liberalization in Post-Communist States: A Comparative Analysis of Church-State Relations in Croatia and Slovenia (East European Monographs, 2009).

Istoricul MOMCHIL METODIEV (n. 1969) este autorul volumului The Legitimacy Machine: The Place of the State Security in the Bulgarian Power Structure (Sofia, 2008) şi traducătorul unei selecţii de documente din arhiva personală a lui Todor Jivkov. Momchil a lucrat la Arhivele Naţionale ale Bulgariei, la Woodrow Wilson International Center for Scholars în Washington, DC, şi la Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei.

NADYA NEDELSKY (n. 1970) este profesoară de ştiinţe politice la Macalester College din Statele Unite. Specialistă în sisteme politice comparate, în Europa de Est şi în drepturile omului, Nedelsky este autoarea volumului Defining the Sovereign Community: National Identity, Individual Rights and Minority Membership in the Czech and Slovak Republics (Pennsylvania State University Press, 2009).

Lavinia Stan
(n. 1966) este profesoară de ştiinţe politice la St. Francis Xavier University din Canada. Autoare, coautoare sau coordonatoare a volumelor Romania in Transition (1997), Leaders and Laggards (Columbia University Press, 2003), Religion and Politics in Post-Communist Romania (Oxford University Press, 2007) şi 1989-2009: Incredibila aventură a democraţiei în postcomunism (Editura Institutul European, 2009), ultimele două în colaborare cu Lucian Turcescu.

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Ultima cruciada. Americanism versus Islamism

Ultima cruciada. Americanism versus Islamism

13,00 12,00leiinformatii carte
Sfarsitul jocului. Romania celor 20 de ani

Sfarsitul jocului. Romania celor 20 de ani

20,00 19,00leiinformatii carte
Misterele istoriei. Personaje si locuri pierdute in negura timpului

Misterele istoriei. Personaje si locuri pierdute in negura timpului

27,95 26,00leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania