Librarie » Carti » Jurnale - Memorii » Nicolae Iorga. O biografie

Nicolae Iorga. O biografie

Nicolae Iorga. O biografie

Autor: Nicholas Nagy-Talavera

Traducator: Avadanei Mihai-Eugen

Editura: INSTITUTUL EUROPEAN

ISBN: 973-586-177-1

Pagini: 476

An aparitie: 1999

Format: 1/16 (54x84)

Pret: 50,00 47,50lei


Disponibilitate: la comanda
adauga in cos
Descrierea cartii:

Nicolae Iorga. O biografie - Nagy-Talavera Nicholas

Cu cele peste doua mii de volume si douazeci de mii de articole, Nicolae Iorga concureaza cu bune sanse pentru titlul de cel mai prolific savant din toate timpurile.
In semn de inalta pretuire a meritelor sale stiintifice, l-au ales membru Academiile romana, franceza, iugoslava si poloneza, iar multe universitati, din toate colturile lumii, au fost onorate sa-i acorde diploma de doctor honoris causa.
In plus, acest om de stiinta a mai gasit timp sa se implice si in viata politica a carei scena, in primele patru decade ale secolului, nu s-ar putea imagina fara prezenta sa atit de acaparatoare.
 
Volumul Nicolae Iorga, prima biografie de anvergura a savantului, are in vedere nu numai latura sa de istoric, politician, ziarist, critic literar, dramaturg, prozator, poet sau filolog, ci si pe aceea de orator, profesor sau, pur si simplu, om.
 
Ni se prezinta, in cele ce urmeaza, prima versiune in limba romana, cu o remarcabila promptitudine dupa aceea in limba engleza, publicata acum doi ani, in 1996, la Centrul de Studii Romanesti Iasi.
 
Autorul, Nicholas M. Nagy-Talavera, are el insusi o biografie fascinanta, ce ar putea oricind constitui subiectul unui roman palpitant. S-a nascut in Budapesta la 14 februarie 1929 si si-a petrecut o buna parte din copilarie in Transilvania - cultura si istoria romaneasca aveau sa-i ramina repere permanente in biografia sa intelectuala si afectiva.
 
A urmat liceul la Budapesta pina cind, in 1944, Guvernul Ungariei i-a adunat pe evrei in tabere de concentrare, trimitindu-i apoi in lagarele naziste. Tinarul Nicholas a fost la Auschwitz, unde avea sa-l gaseasca sfirsitul conflagratiei. Cu povara holocaustului si cu o repede-asumata clarviziune - sa ne amintim ca multi intelectuali s-au lasat cuceriti in acei primi ani de ale comunismului - el a trecut fatis in tabara celor socotiti , pentru ca subminau .
 
Autoritatile sovietice, in deplina complicitate cu cele maghiare, aveau de altfel sa-l , condamnindu-l la 25 de ani munca fortata si deportindu-l in Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. A petrecut in sase ani, in tabere de reeducare din Siberia, Kazahstan sau din Muntii Urali.
 
In noiembrie 1955 a fost Ungariei comuniste ale carei autoritati, nemultumite de rezultatul , l-au obligat la o detentie suplimentara, de data aceasta in tara.
In aprilie 1956, o data cu acel prim dezghet din lagarul comunist, a fost eliberat . Revolta anticomunista din octombrie 1956 avea sa-l gaseasca insa, inca o data, de partea cealalta a .
Au urmat represaliile si, in ceea ce il priveste pe Nicholas M. Nagy-Talavera, fuga in Statele Unite ale Americii. Pe pamint american, viata inca tinarului Nicholas ia o turnura cu totul diferita. Devine student la University of California at Berkeley, care ii acorda licenta in istorie (in 1959), masteratul in istorie (in 1961), masteratul in biblioteconomie (in 1962) si, in fine, doctoratul in istorie (in 1967).
Vorbeste fluent douasprezece limbi straine, in afara de maghiara si romana. Din 1967 a fost profesor de istorie la California State University, Chico; din 1991 este profesor emerit la aceeasi universitate.
Din teza de doctorat, Fascismul in Ungaria si Romania. O abordare comparativa, economica, sociala si politica, a rezultat volumul Camasile verzi si alte camasi.
 
O istorie a fascismului in Ungaria si Romania (publicat in 1970 de Hoover Institution, Stanford University Press), considerat in mediile academice americane ca fiind analiza cea mai completa, de asemenea obiectiva si echilibrata, a miscarilor de extrema-dreapta din Romania si Ungaria.
 
Cartea de fata, Nicolae Iorga, este fructul a peste zece ani de munca istovitoare in biblioteci si arhive publice - nu totdeauna foarte dispuse sa acorde asistenta -, de multe ori in arhive de familie sau, pur si simplu, in discutii indelungi cu o parte din eroii si eroinele acestei tulburatoare .
 
Profesorul Nagy-Talavera, sa o spunem fara ocolisuri, este un mare prieten al romanilor si un admirator infocat al lui Iorga, ceea ce nu-l impiedica, in dese rinduri, sa se detaseze la modul stiintific de opiniile sau faptele celui care pe drept cuvint a fost numit sau.
Dar despre valoarea acestei carti, probabil cel mai pretios dar pe care Nicholas M. Nagy-Talavera il face romanilor, ramin sa vorbeasca paginile urmatoare: un omagiu inchinat geniului romanesc, o formidabila poveste de aventuri, numai ca spiritul uman insusi este autorul tuturor peripetiilor. 

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Viata unui om singur

Viata unui om singur

47,95leiinformatii carte
Vietile unui dirijor: Hermann Scherchen. Vol I: Memorii, vol II: Scherchen si Romania

Vietile unui dirijor: Hermann Scherchen. Vol I: Memorii, vol II: Scherchen si Romania

40,00leiinformatii carte
Povesti din Cartierul Primaverii

Povesti din Cartierul Primaverii

28,00 26,00leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania