Generation P

Generation P

Autor: Viktor Pelevin

Traducator: Luana Schidu

Editura: CURTEA VECHE

ISBN: 978-606-588-073-3

Pagini: 292

An aparitie: 2011

Format: 12,7x20,7 cm

Pret: 26,00 24,00lei


Disponibilitate: la comanda
adauga in cos
Descrierea cartii:

Generation P - Viktor Pelevin

Absolvent de Litere si poet ratat la inceputul anilor '90, Vavilen Tatarski, eroul romanului Generation P, reuseste sa patrunda in noua lume a publicitatii rusesti prin intermediul celei mai mari agentii de publicitate din Moscova.
 
Învârtindu-se într-un univers suprarealist, populat de mercenari PR, afaceri dubioase şi budism Zen, Tatarski porneşte, înarmat  cu vodcă şi stupefiante, în căutarea sensului acestei culturi noi definite prin posesiuni materiale şi huzur.
 
Ajutat de comunicarea cu spiritul lui Che Guevara, pe care îl surprindem producând un tratat despre identitate, consumism şi televiziune, acesta află, în cele din urmă, că politica şi toate evenimentele aşa-zis reale transmise la televizor sunt, de fapt, creaţii digitale şi că, în acest mozaic halucinant de reprezentări, se ascunde noua Rusie, o Rusie a gangsterilor, cocainei şi pieţei libere,  un spaţiu tulburător a cărui morfologie este chiar morfologia culturii occidentale. Satiră a Rusiei contemporane şi a progeniturilor sale, care în anii '70 „au ales Pepsi exact la fel  cum părinţii lor îl aleseseră pe Brejnev“, romanul confirmă încă o dată reputaţia lui Pelevin de observator fin şi ironic  al lumii post-sovietice.

În general, Pelevin este preocupat de sensul condiţiei umane (sau de tot mai pronunţata lipsă a sa). În particular, însă, centrul său de interes se deplasează asupra schimbării care a avut loc în Rusia odată cu ascensiunea şi declinul lui Gorbaciov, în rândul „generaţiei care fusese programată pentru o viaţă în interiorul unei paradigme socio-culturale, dar care s-a trezit în cu totul alta".
Acest grup el l-a numit "generatia P", de la Pepsi, pentru că "în Rusia chiar a trăit o generaţie tânără, fără griji, care surâdea verii, mării şi soarelui – şi care a ales Pepsi“.
 
Ce se întâmplă însă cu această generaţie odată cu invazia Coca-Cola şi a capitalismului, urmată de întoarcerea autoritarismului?
 
"Atunci când reperele lumii reale se prăbuşesc, scrie Pelevin, acelaşi lucru se petrece şi în psihicul uman".
   - The New York Times
 
Viktor Pelevin reprezintă viitorul romanului rus. Satirele sale dau pulsul Rusiei post-sovietice, cu tot haosul său amoral, distopic... Cu împletirea sa de oriental şi ştiinţifico-fantastic, Pelevin are un loc asigurat în panteonul absurdului, alături de Gogol şi Bulgakov.
    - The Independent

Recunoscut drept unul dintre cei mai spectaculoşi scriitori ruşi contemporani, Viktor Pelevin s-a născut la Moscova în 1962. S-a înscris la Institutul Energetic din Moscova pentru a nu fi obligat să plece în armată, dar a urmat şi cursuri de creative writing la Institutul de Literatură "Maxim Gorki"; a lucrat o vreme într-o agenţie de publicitate, dar şi în redacţia revistei Nauka i relighiia.
Printre cei care i-au influenţat literatura, el însuşi îi numeşte pe Bulgakov, Franz Kafka şi William S. Burroughs. Prima sa povestire a fost publicată în 1989, iar odată cu Omon Ra (1991) şi Zhizn nasekomyh (1993), a devenit cunoscut în toată lumea, fiind considerat de revista The New Yorker unul dintre cei mai talentaţi autori europeni sub treizeci şi cinci de ani.
Au urmat alte romane, volume de povestiri şi eseuri, traduse cu succes în întreaga lume: Zheltaja strela (1993), Chapaev i Pustota (1996; Mitraliera de lut, Curtea Veche Publishing, 2006 ), Chisla (2004), Şlem ujasa (2005), Ampir V (2006), P5 (2008), Pelevin impunandu-se ca unul dintre cei mai inovatori scriitori rusi contemporani, datorita capacitatii sale de a inventa jocuri nesfarsite in care miturile nationale si cultura pop se intrepatrund in cea mai autentica maniera postmodernista.  

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Cei doisprezece

Cei doisprezece

26,00 24,00leiinformatii carte
Metafizica. 2010

Metafizica. 2010

59,00 56,00leiinformatii carte
Viata sexuala si familia in mediul urban romanesc

Viata sexuala si familia in mediul urban romanesc

40,00 37,50leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania