Librarie » Carti » Arta - Cultura » Democratia o religie a Marii Mame sau Despre triumful Ereziei Europene (3 volume)

Democratia o religie a Marii Mame sau Despre triumful Ereziei Europene (3 volume)

Democratia o religie a Marii Mame sau Despre triumful Ereziei Europene (3 volume)

Autor: Coriolan Babeti

Editura: CURTEA VECHE

ISBN: 978-973-669-809-5

Pagini: 496+608_688

An aparitie: 2009

Format: 13 x 20 cm

Pret: 180,00 165,00lei


Disponibilitate: la comanda
adauga in cos
Descrierea cartii:
Ilustraţia copertei: Madonna della Misericordia - Şcoala din Umbria, sfarşitul secolului al XIV-lea, lemn pictat 210x112 cm, Inv. Sculture Lignee nr. 16, Museo del Bargello, Sala degli Avori, Florenţa

Nr. pagini vol. 1: 496
Nr. pagini vol. 2: 608
Nr. pagini vol. 3: 688

ISBN vol. 1:978-973-669-810-1
ISBN vol. 2: 978-973-669-811-8
ISBN vol. 3: 978-973-669-812-5

Parte dintr-un proiect de antropologie culturală şi de analiză a artei moderne şi postmoderne, cele trei volume de faţă, Democraţia, o religie a Marii Mame, sau despre triumful Ereziei Europene, dezvoltă, la randul lor, frugalele prolegomene dintr-un op precedent, apărut de sub teascurile aceleiaşi Edituri Curtea Veche in anul 2007: Istoria ca arenă a disputei arhetipale.
Coriolan Babeţi reconsideră aici mitul fundamental al Modernităţii: "mitul istoriei" (Michel de Certeau). In perimetrul lui, autorul discută mitul coextensiv al "cecităţii istoriei": acea "dare de seamă despre orbi" in care evoluţia umanităţii e inţeleasă ca supusă unui fatum intru totul determinant. In percepţia autorului voinţa societăţilor este, astfel, supusă obiectivităţii unei arhetipale dispute dintre Masculin şi Feminin. Alternanţa la putere a celor două paradigme este singura implacabilă "conspiraţie" de care omul ar trebui incă să mai ţină cont, in primul rand, dacă va urmări ca, in alegerile lui, să rămană de partea "caştigătoare" in istorie...
Nu ceea fac omul grupurile şi, in cele din urmă, omenirea, ci modurile in care ei sunt modelaţi şi manevraţi de lucrarea acestei diade transcendente - acesta este subiectul central al celor trei volume. Unul din argumentele la lumina zilei este tocmai actualitatea istorică, contextul unei societăţi europene care asistă, fericită şi anesteziată, la ascensiunea figurii, tot mai impozante, a Magnei Mater matroana imaginarului politic şi al acţiunilor pe care Lumea Veche le pune in operă...
Autorul, din specia autorilor de metaistorie, recunoaşte că verbele acţiunii istoriei, conjugate la diateza pasivă, nu onorează nici credinţa, nici raţiunea şi nici demnitatea omului, care de o bună bucată de vreme, fără a suferi de modestie, şi-a atribuit rolul de "subiect al istoriei".

Coriolan Babeţi - licenţiat in istoria artei, cu o teză despre Arhitectura palatelor lui Constantin Brancoveanu, la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, promoţia 1967, clasa profesorului Virgil Vătăşianu, după un scurt stagiu in domeniul muzeografiei, s-a dedicat criticii de artă şi activităţii curatoriale.
In cadrul proiectului Atelierul de arte Timişoara, devenit acum titlul volumelor in curs de apariţie la Editura Fundaţiei Triade, in capitala Banatului incearcă, timp de aproape două decenii, să creeze un pol de afirmare şi explorare teoretică şi muzeografică al artelor contemporane din Romania.
In periodicele de cultură şi specialitate semnează cateva mii de pagini despre artă in cronici, eseuri, centrate pe actualitatea artelor vizuale şi viaţa de atelier.
După 1989, urmand traseul unui cursus honorum public, după ce a fost numit ca demnitar in Ministerul Culturii condus de Andrei Pleşu, intră in diplomaţia culturală, incredinţandu-i-se refondarea, in 1992, a Institutului de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Impreună cu Dan Hăulică acoperă sarcinile de comisar al Pavilionului Romaniei la cateva ediţii ale Bienalei de Artă de la Veneţia, intre care şi cele de la Ediţia Centenară din anul 1995.
O bursă a Universităţii Ca' Foscari din Veneţia din 1996 declanşează cercetarea temei femininului in istoria artelor şi antropologia culturală, fructificate in parte in eseurile şi studiile din aceste volume.
In 2003, ca bursier "Ludwig Boltzman" al Colegiului Noua Europă pentru Studii Avansate, schiţează primele pagini din actualele volume, cu un eseu in nuce despre Democraţia ca o religie a Marii Mame, cuprins in cadrul unui volum in curs de apariţie la Humanitas.
Numit in 1997 ca director al Centrului Cultural de la New York, Coriolan Babeţi işi incheie misiunea diplomatică in anul 2002, revenind in ţară.
Unul dintre eseurile sale, The Bertalan Case: The Artistic Experiment as an Exercise and Neurotic Sublimation,este selecţionat in antologia Muzeului de Artă Modernă din New York MOMA Anthology Primary Documents, Sourcebook of Eastern and Central European Art since the 1950s, 2002.
Debutează editorial in 2007, cu Istoria ca arenă a disputei arhetipale, apărut la Curtea Veche Publishing. Se retrage din viaţa publică in 2003.

Trăieşte la New York şi la Bucureşti.

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Turn inclinat. Fragmente de arheologie profetica

Turn inclinat. Fragmente de arheologie profetica

28,00 26,00leiinformatii carte
Aparitia scriitorului in cultura romana

Aparitia scriitorului in cultura romana

14,00 13,00leiinformatii carte
Apocaliptici si integrati. Comunicatii de masa si teorii ale culturii de masa

Apocaliptici si integrati. Comunicatii de masa si teorii ale culturii de masa

36,95 35,00leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania