Librarie » Carti » Istorie » Carol al II-lea. Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. V (1946-1948)

Carol al II-lea. Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. V (1946-1948)

Carol al II-lea. Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. V (1946-1948)

Autor: Marcel-Dumitru Ciuca, Narcis Dorin Ion

Editura: CURTEA VECHE

ISBN: 973-8120-87-X

Pagini: 368

An aparitie: 2001

Format: 13 x 20 cm

Pret: 22,00lei


Disponibilitate: la comanda
adauga in cos
Descrierea cartii:

Carol al II-lea: "Marti, 30 decembrie 1947. O zi ingrozitoare, ce zi sfaietoare: la 5 d.a. [dupa-amiaza], bietul si credinciosul Ribeiro telefoneaza ca Reuters a comunicat ca Mihaita a abdicat, azi, la 3. Vestea a cazut ca o maciuca pe capul nostru, am ramas, literalmente, traznit.
Reprezentantul lui Reuters a si venit aci aducandu-mi telegramele, cari dau oaresicari detalii. La 3, a iscalit abdicarea si a dat o Proclamatie catre popor, iar unele vesti zic ca la 4 va parasi Bucurestiul. A si fost proclamata Republica Democratica Populara, alias Sovietica.
M-a apucat o furie auzind aceasta stire; cine dracul l-a pus pe Mihaita sa se intoarca, ca, dupa o saptamana, sa plece in conditiile cele mai urate si dand catre popor o proclamatie rusinoasa. Nu numai ca abdica pentru el si urmasii sai, dar spune, in proclamatie, ca lasa poporului grija de a-si alege felul cum doreste sa fie guvernat, considerand ca monarhia este un obstacol serios in calea dezvoltarii democratice a tarii. Ma sufoca ideea ca fiul meu, ca suveran, sa poata sa-si puie iscalitura sub un document astfel redactat. Toti luptam pentru a arata lumei ca forma democratica nu numai ca este compatibila cu Monarhia, dar ca si asta este, de fapt, mai garantata sub un suveran, decat sub un presedinte, care-i, totdeauna, un om de partid si iata ca, acuma, Mihaita declara, sub iscalitura, contrariul si, in acelasi timp, autentifica actul de nastere a Republicii, forma de stat care nu poate permite Romaniei de a trai."

Marcel-Dumitru Ciuca: Volumul al cincilea al lucrarii "intre datorie si pasiune" contine insemnarile zilnice ale lui Carol al II-lea dintre 1 ianuarie 1946 si 31 decembrie 1948. La inceputul acestei perioade, Carol se afla inca in Brazilia, la Rio de Janeiro, si pentru aceasta vreme el a consemnat in caietele sale eforturile depuse pentru a obtine aprobarile necesare in vederea trecerii in Europa, cu scopul de a fi mai aproape de tara.
Deoarece lipseste caietul nr. 11 I, pentru perioada cuprinsa intre 11 decembrie 1946 si 4 decembrie 1947, nu putem cunoaste cum a reusit sa ajunga in Portugalia, la Estoril, si de asemenea nu stim data plecarii sale din Rio. Dar, deoarece la 5 ianuarie 1948 el a consemnat ca: "de trei luni de cand suntem in Portugalia", putem deduce ca au plecat din Brazilia la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lui octombrie 1947 si, mai mult chiar, din insemnarea din 5 octombrie 1948, "Azi s-a implinit anul de cand, dupa atata vreme, am sosit, din nou, pe scumpul nostru pamant al Europei", rezulta ca la 5 octombrie 1947 au pus piciorul pe continentul nostru. In perioada pentru care lipseste caietul cu insemnari in viata lui Carol a avut loc o schimbare pe care, in anii anteriori, el o tot anunta ca posibila: casatoria cu Elena Lupescu (Duduia).
Nu putem cunoaste detaliile acestui eveniment, asa cum le-a consemnat el in caietul amintit, dar din insemnarile ulterioare aflam ca el a avut loc in ziua de 3 iulie 1947. La fiecare 3 iulie, Carol si Duduia aniversau casatoria lor. S-a pastrat si o fotografie a celor doi miri. La Rio nu au facut si cununia religioasa, negasind, probabil, un preot ortodox acolo. Cum tineau ca sa fie cununati in religia ortodoxa, de un preot roman, acest lucru a avut loc in ziua de 18 iulie 1949, la Estoril. Dupa stabilirea la Estoril si-au cumparat o casa acolo, pe care au renovat-o, si in ea au locuit pana la moarte. De la Estoril, Carol al II-lea a urmarit evenimentele care aveau loc pe plan international si, mai ales, pe acelea care aveau loc in Romania. A consemnat in insemnarile sale stirile ce le avea despre situatia din tara, privind: inceputul comunizarii, arestarile din randurile opozantilor noilor guvernanti impusi de armatele sovietice in Romania. A fost consternat la aflarea vestii ca fiul sau, regele Mihai, la 30 decembrie 1947, a abdicat si ca a si fost proclamata Republica Democratica Populara, alias Sovietica.
Dupa un timp, vazand ca regele Mihai nu intreprinde nimic pentru a reveni pe Tron, a socotit ca este de datoria sa sa reia Tronul Romaniei, fiind indreptatit la aceasta prin faptul ca el nu a abdicat, ci a dat fiului sau doar o delegatie, pe cand regele Mihai a semnat un act de abdicare. In insemnarile sale, Carol al doilea a redat si lupta pentru suprematie ce incepuse intre fostii Aliati din vremea razboiului: URSS, pe de o parte, si SUA, Anglia si alte tari democrate, pe de alta parte, si care se manifesta fie prin conflicte militare ce apareau in diverse zone ale globului, fie prin conflicte diplomatice.

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Timpul iluziilor

Timpul iluziilor

22,00leiinformatii carte
Invataminte din razboiul in curs

Invataminte din razboiul in curs

14,00leiinformatii carte
Colindand prin Rusia Sovietica (1916-1918)

Colindand prin Rusia Sovietica (1916-1918)

14,00leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania