Librarie » Carti » Beletristica » Apocalipsa memoriilor

Apocalipsa memoriilor

Apocalipsa memoriilor

Autor: Peter Nadas

Traducator: Anamaria Pop

Editura: CURTEA VECHE

ISBN: 978-606-588-141-9

Pagini: 448

An aparitie: 2011

Format: 12,7x20,7 cm

Pret: 29,00 27,00lei


Disponibilitate: la comanda
adauga in cos
Descrierea cartii:

Apocalipsa memoriilor - Peter Nadas

Apocalipsa memoriilor contopeste trei "memorii"; primele sunt cele ale unui tanar scriitor maghiar din anii '70, care locuieste pentru o vreme in Berlinul de Est, unde traieste intr-un complicat triunghi amoros cu o mare actrita si cu un tanar poet german, in paralel derulandu-se si firul a inca doua straturi de "memorii", unul dintre ele apartinand eroului principal al romanului in roman - scriitorul german Thomas Thoenissen -, în cartea la care trudeşte scriitorul maghiar în pauzele aventurii berlineze, cel de-al doilea aparţinând tânărului scriitor din roman, ce descrie perioada copilăriei petrecute în Ungaria stalinistă, şi căruia "i se dă cuvântul" doar când ceilalţi doi trebuie să-şi întrerupă aducerile-aminte.
 
Materialul narativ extrem de bogat este exprimat mai ales prin ceea ce s-ar putea numi poetica trupului: toate întâmplările sunt dezvăluite în câte o atingere a trupurilor, începând de la cea mai mică tresărire a mâinilor până la contopirea trupurilor de acelaşi sex.
 
Apocalipsa memoriilor este o carte erotică, relevând toate enigmele atingerilor umane, ale relaţiilor de toate genurile; la fel ca marile romane ale secolului trecut, oferă o lectură acaparatoare, fascinantă. Dar viziunea este a prezentului.
De fapt, scriind povestea eroilor săi, torturată de istoria grotesc de crudă şi de viaţa lor interioară, Péter Nádas scrie enciclopedia sentimentalo-erotică a seco-lului XX. Este unul dintre cele mai mari romane, de o etică exemplară, ale ultimelor decenii.

"Este cel mai mare roman al contemporaneităţii, una dintre marile cărţi ale secolului.“ Susan Sontag  „Părţile care mai de care ale Europei sunt în alte şi alte faze ale trădării trinităţii: libertate-egalitate-fraternitate, paranteză deschisă: sau moarte, paranteză închisă. Altul e ritmul. Marele scriitor al acestui ritm este Péter Nádas.“ Péter Esterházy 
 
"O carte care te absoarbe iremediabil şi pe care nu te mai saturi să o citeşti."
   - Carmen Muşat

Peter Nadas (n.1942, Budapesta) este nu doar unul dintre marii scriitori de azi ai Ungariei, ci şi unul dintre cei mai mari scriitori ai Europei.
Autor a peste douăzeci de volume (romane, nuvele, povestiri, eseuri, piese de teatru), traduse în toate limbile de circulaţie internaţională, Nádas este o voce autorizată, lucidă şi fermă în viaţa civică a Ungariei, fiind respectat pentru argu-mentaţia europenismului său autentic chiar şi de către cei de altă părere. În vara anului 1968, când trupele Pactului de la Varşovia au invadat Cehoslo-vacia, Péter Nádas a reuşit să obţină concedierea din presă şi s-a stabilit într-un sat de pe malul Dunării, pentru a se dedica în totalitate scrisului. În anul 1973 a început să scrie romanul Apocalipsa memoriilor, întrerupând lucrul doar de trei ori, pentru scurt timp, de-a lungul celor unsprezece ani cât a durat scrierea romanului, pentru trei piese de teatru.
 
Cartea a apărut în anul 1986 şi, îndată după apariţia ediţiei în limba maghiară, Neue Züricher Zeitung a scris cu entuziasm: "Acest roman este o adevărată piatră de hotar în literatura maghiară şi, probabil, în proza europeană."
 
În 1992, statul maghiar i-a acordat cea mai înaltă recunoaştere naţională în domeniul literaturii şi artelor, Premiul Kossuth, iar in 2007, Ordinul de Merit al Republicii Ungare; recunoasterea internationala s-a concretizat in numeroase premii, precum: Leipziger Buchpreis zur Europaischen Verstandigung, Prix du Meilleur Livre Etranger, Premiul Vilenica, Premiul Kafka s.a.

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Misiunea directorului de resurse umane

Misiunea directorului de resurse umane

24,95 23,00leiinformatii carte
Lumea sexului

Lumea sexului

19,95 19,00leiinformatii carte
Comoara grecilor

Comoara grecilor

39,95 37,50leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania