Librarie » Carti » Beletristica » 1001 de zile sau Noua Seherezada

1001 de zile sau Noua Seherezada

1001 de zile sau Noua Seherezada

Autor: Ilf Ilia, Evgheni Petrov

Traducator: Adriana Liciu

Editura: POLIROM

ISBN: 978-973-46-2256-6

Pagini: 872

An aparitie: 2011

Format: 13x20 cm

Pret: 49,95 47,00lei


Disponibilitate: la comanda
adauga in cos
Descrierea cartii:

1001 de zile sau Noua Seherezada - Ilf Ilia, Evgheni Petrov

Traducere inedita din ILF si PETROV, o calatorie revigoranta in lumea paradoxurilor, a viselor si a burlescului, dar si un portret al inceputului de secol XX
 
1001 de zile sau Noua Seherezada
grupeaza povestiri, scenarii, vodeviluri si foiletoane in care Ilf si Petrov parodiaza atit situatii si teme recurente in societatea rusa a anilor '20-'30, precum si sabloane verbale, lozinci, reclame din vremea aceea. Teama de epurare conduce o serie de personaje la simularea nebuniei; in haosul reformei, o noua Seherezada se arata gata sa fascineze comisia de epurare prin povesti inspirate din teribila realitate a momentului, aminind astfel pronuntarea sentintei. Tematica industriala si competitia acerba pentru construirea socialismului sint surprinse in ipostaza lor de izvor nesecat de inspiratie pentru scriitori, scenaristi si fotografi deopotriva, tocmai din buluceala acestora nascindu-se umorul.
Nici mentalitatea pragmatic-traditionala nu scapa filtrului parodic: locuitorii unui intreg orasel se muta cu bunurile proprii - inclusiv cornute, daca e cazul - intr-un zgirie-nori construit de un concetatean imbogatit in America, insa tehnologia isi dovedeste repede carentele in fata apucaturilor noilor chiriasi.
Rapid distrusa din prostie si nestiinta, cladirea este parasita, fiecare intorcindu-se la vechea locuinta. In timp, tonul scrierilor capata nuante distincte; de la imbinarea suculenta a comicului cu absurdul, a superficialitatii cu fulgurari de adevar, a vicleniei cu prostia, esenta scrierilor din ultimii ani ai colaborarii dintre Ilf si Petrov se concentreaza in ceea ce se poate numi lupta cu nepasarea. Indiferent de abordare, Ilf si Petrov reusesc sa invoce o multime de subiecte facute parca special pentru parodie, iar forta satirica a textelor lor trece fara dificultati proba timpului.
 
"Hiperbola si ironia, proprii autorilor acestui volum, s-au combinat cu grotescul fantastic: actiunea este de cele mai multe ori plasata in lumea urbana imaginara sau reala, cu sumedenia ei de absurditati. Povestile sunt de o veselie scinteietoare si de un umor debordant. Gasim in ele si calambururi, si nume parodice, si jocuri de cuvinte, si reflectii asupra celor mai neasteptate lucruri, in nota caracteristica autorilor."
- (Alexandra Ilf)
 
"Precum in capodopera lor Douasprezece scaune, scrisul lui Ilf si Petrov este si aici, pe de-o parte, imaginea jovialitatii, iar pe de alta, o dare de seama a realitatilor istorice ale inceputului de secol XX."
- (CNN Traveler)
 
"1001 de zile sau Noua Seherezada isi invita cititorul intr-o calatorie revigoranta in lumea paradoxurilor, a viselor si a burlescului; desi efectul lecturii este la inceput bulversant, ametitor, el lasa puternica impresie a unui glorios experiment literar."
- (Publishers Weekly)

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Cartea neagra

Cartea neagra

39,95 38,00leiinformatii carte
Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus

Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus

39,00leiinformatii carte
Alma Musica

Alma Musica

35,00 33,00leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania