Librarie » Carti » Arta culinara » 100 de minuni din miere

100 de minuni din miere

100 de minuni din miere

Autor: ***

Traducator: Pako Iren

Editura: CURTEA VECHE

ISBN: 973-669-064-4

Pagini: 80

An aparitie: 2004

Format: 14 x 20 cm

Pret: 7,00 6,50lei


Disponibilitate: la comanda
adauga in cos
Descrierea cartii:
 
Fiecărui urs ii place mierea - şi copiii de grădiniţă ştiu acest lucru. Şi nouă, oamenilor mari, ne place, deci urşii nu sunt singurii care se pricep la miere.
 
Strămoşii noştri au fost morţi după această delicatesă, şi incercau să ajungă la ea chiar cu riscul vieţii. Se căţărau in copaci la mare inălţime ca să ajungă la comoara fluidă aurie, sclipitoare, ascunsă in scorburile albinelor sălbatice. Aşa procedează de fapt şi in zilele noastre unii băştinaşi care trăiesc in ţinuturile mai indepărtate de lumea civilizată. Noi, norocoşii, insă, care deja ne-am născut intr-o altă lume, nu ne expunem unui astfel de pericol. Sigur, nu pentru că am renunţat la miere - ba chiar noi consumăm cu mult mai multă - ci pentru că o putem cumpăra gata ambalată din magazine.

Ce este aşa deosebit de bun la miere? - ar intreba un extraterestru, fiindcă ar trebui să fie cineva chiar cel puţin marţian ca să nu ştie acest lucru. Că e dulce! - ar răspunde rapid oricare copil de grădiniţă. Şi cu aceasta am şi ajuns la temă, fiindcă de-a lungul evoluţiei au devenit atractive acele gusturi naturale, care sunt importante din punct de vedere al alimentaţiei. Ceea ce e dulce, este bun, fiindcă are mult zahăr, şi zahăr mult inseamnă energie multă, deci substanţă nutritivă. Dacă am consuma miere cat să umplem căuşul palmelor, am obţine atata energie cată există intr-un kilogram şi jumătate de zmeură. Să ne inchipuim cat ar trebui să ne aplecăm şi să ne chinuim pană să adunăm atatea boabe mari, frumoase (fiindcă numai soiurile selectate aduc rod bogat, nu şi cele care cresc la intamplare in tufe sălbatice in natură).

Sigur, mierea nu s-a consumat ca atare de-a lungul veacurilor, ci s-a folosit mai ales pentru a drege mancarea. Pană in anul 1747 (cand s-a inceput cultivarea sfeclei de zahăr) cel mai important indulcitor a fost mierea. Mierea este nu numai dulce, ci şi parfumată, şi din această cauză zahărul nu i-a luat de tot locul in bucătărie. Preparatele cu miere sunt deosebit de fragede, gustoase şi aromate. Turtă dulce, pogăcele cu miere, prăjitură cu miere, halviţă - numai pomenind de ele simţi dulceaţa lor in gură, aşa-i?

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

Jurnalele Vampirilor: Trezirea + Lupta + Furia + Reuniunea

140,00leiinformatii carte
Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Ospete vanatoresti

Ospete vanatoresti

15,00 14,00leiinformatii carte
199 retete usoare si gustoase

199 retete usoare si gustoase

12,00leiinformatii carte
199 de retete vegetariene

199 de retete vegetariene

29,95 28,00leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania