Retetele lui Colea

Retetele lui Colea

Autor: Nicolae Olexiuc Colea

Editura: TEORA

ISBN: 1344

Pagini: 256

An aparitie: 2014

Format: 16,5x23,5 cm

Pret: 26,00lei


Disponibilitate: in stoc
adauga in cos
Descrierea cartii:

Aceasta noua lucrare a maestrului in arta culinara Nicolae Olexiuc (Colea) constituie un nou si vast "festin gastronomic" deosebit de practic tuturor incepatorilor in arta bucatariei, dar si celor experimentati. Considerat o autoritate in materie, cu o experienta de aproape 70 de ani in arta culinara, Nicolae Olexiuc este autorul a peste 30 de carti de specialitate, fiind considerat a face parte din elita primilor autori de carti de bucate din tara noastra.
De-a lungul carierei sale a lucrat pentru cele mai mari restaurante din Bucuresti si a pregatit si indrumat numerosi tineri pasionati de arta gastronomiei, printre ei numarandu-se si subsemnatul.
Lucrarea ramane o baza solida a bucatariei simplificate, economice si practice, accesibila tuturor gospodinelor.

Un medic celebru spunea ca nu poti avea pretentia sa traiesti sanatos daca nu mananci bine, iar epicurienii pretindeau ca una din placerile vietii este mancarea.

Bazat pe aceste considerente, m-am gandit sa incerc sa mai scriu o carte de bucate care sa fie un ghid pentru prepararea bucatelor usor de realizat, atat practic, cat si simplificat pe intelesul tuturor.
Totusi trebuie sa recunoastem ca o masa buna, bine pregatita si servita frumos, este o mare satisfactie.
Poate voi fi invinuit ca unele sfaturi sunt prea simple sau ca se repeta, precum si de faptul ca sunt destul de cunoscute, insa trebuie avut in vedere ca tinerele gospodine au nevoie de cat mai multe indrumari. De aceea in paginile urmatoare sunt prezentate cateva zeci de sfaturi practice.
Avand la dispozitie o varietate complexa de produse de origine animala, felurite specii de peste si o bogata gama de legume si fructe, ne intrebam zilnic ce mai putem manca. De aceea am cautat un posibil raspuns la aceasta dilema zilnica in cartea de fata. Am incercat sa recomand pe intelesul tuturor o gama cat mai diversa de feluri de mancare pe care sa le preparam la masa zilnica, precum si la mese deosebite, cu diferite ocazii.

Omul trebuie sa se hraneasca rational; monotonia unui regim repetat duce la plictiseala, precum si la lipsa poftei de mancare.
Bucataria moderna ofera multe mijloace de a schimba tehnica de pregatire a mancarurilor. La procesul de preparare a unei mancari trebuie acordata o atentie deosebita modului de pregatire precum si tuturor indicatiilor, exemplu fiind diversitatea sosurilor care formeaza deliciul mancarurilor si totodata o rezolvare in scurt timp a acestora.
Pe langa pofta buna, va sfatuiesc ca intotdeauna sa fiti mai putin lacomi si mai cumpatati, chiar daca mancarea este delicioasa.

Cuprins Retetele lui Colea

Sfaturi practice

1. Sosuri
Sosurile - baza bucatariei
Sosuri calde
Sosuri reci
Sosuri tomate (rosii)
Sosuri brune si esente

2. Aspic

3. Sandvisuri si tartine
Sandvisuri
Tartine

4. Aperitive (gustari) combinate

5. Gogosi, buseuri - gustari

6. Paste pentru sandvisuri si tartine

7. Salate

8. Preparate din oua
Preparate din oua, servite reci
Preparate din oua, servite calde
Omlete

9. Sufleuri

10. Budinci
Budinci fara zahar
Budinci dulci

11. Preparate din fainoase cu branzeturi, legume si fructe
Clatite
Tarte, pizza, rulade
Preparate cu malai

12. Preparate vegetariene si de post
Aperitive si tartine de post
Sosuri de post
Preparate din fainoase (de post)
Supe de post
Borsuri vegetariene si de post
Ciorbe de post
Mancaruri de post pe baza de legume
Preparate dulci de post, cu orez

13. Preparate din peste, raci, melci si scoici

14. Supe, ciorbe si borsuri
Supe
Supe din carne sau oase
Consommé-uri
Supe de legume
Supe–creme
Borsuri
Borsuri de legume
Ciorbe
Diferite preparate pentru supe, borsuri si ciorbe

15. Preparate din legume fara carne
Preparate din cartofi
Preparate din andive
Preparate din anghinare
Preparate din ardei
Preparate din bame
Preparate din bob
Preparate din castane
Preparate din castraveti
Preparate din ciuperci
Preparate din conopida
Preparate din dovlecei
Preparate din fasole
Preparate din gulii
Preparate din gutui
Preparate din mazare
Preparate din morcovi si carote
Preparate din napi
Preparate din praz
Preparate din spanac
Preparate din varza
Preparate din vinete

16. Preparate din orez, grau, arpacas, hrisca, gris
Preparate din orez
Preparate din grau, arpacas, hrisca, gris

17. Preparate din carne de pasare

18. Preparate din carne de vita, de porc si de oaie
Rasoluri
Preparate din carne cu legume, fructe si fainoase
Preparate cu tocatura din carne de vita, porc sau oaie
Specialitati din carne de vaca si de porc
Preparate traditionale din porc
Preparate din carne de vitel
Preparate din carne de ovine

19. Preparate din maruntaie

20. Preparate din vanat
Preparate din vanat cu pene
Preparate din vanat cu par

21. Dulciuri si prajituri de casa
Dulciuri si prajituri din aluat dospit cu drojdie de bere
Dulciuri si prajituri din aluat de foi de placinta, aluaturi fragede si foitaj
Prajituri din coca oparita (coji)
Prajituri din aluaturi sfaramicioase
Checuri, pandispan, rulade, turte dulci
Prajituri si dulciuri diverse
Torturi si componente pentru torturi, prajituri si alte dulciuri
Blaturi pentru torturi si foi de tort
Torturi
Creme pentru torturi si fondant (serbet)
Glazuri
Siropuri pentru prajituri
Jeleuri
Creme-spuma si sosuri dulci

22. Bauturi
Bauturi nealcoolice
Bauturi alcoolice
Siropuri

23. Compoturi si spume de fructe
Compoturi pentru consum imediat
Compoturi pentru iarna
Spume de fructe

24. Fructe confiate si glasate, marmelade, gemuri si dulceturi
Fructe confiate si glasate
Marmelade si gemuri
Dulceturi

25. Inghetate

26. Conservarea legumelor, zarzavaturilor si fructelor
Conservarea legumelor si zarzavaturilor in stare proaspata
Conservarea legumelor si zarzavaturilor prin murare
Conservarea unor legume si verdeturi prin suprasarare
Conservarea legumelor pentru iarna in congelator
Conservarea legumelor prin sterilizare (fierbere in baie de apa - bain'Marie)
Conservarea legumelor prin deshidratare (uscare)
Conservarea fructelor prin deshidratare (uscare)
Aperitive de legume conservate prin sterilizare

27. Peste conservat

I. Meniuri obisnuite pentru pranz
II. Meniuri obisnuite pentru masa de seara
III. Meniuri festive

Comentarii:

CARTI IN PACHETE PROMOTIONALE

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

Geronimo Stilton: Numele meu este... + Iubirea e ca branza... + Furtul diamantului + Banda motanului + Calatoriile...

110,00leiinformatii carte
Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cuvinte care vindeca + Ce ne spunem cand nu ne vorbim + Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

87,00leiinformatii carte

CARTI RECOMANDATE

Retetele lui Colea - 300 preparate din peste

Retetele lui Colea - 300 preparate din peste

12,00leiinformatii carte
Retetele lui Colea - carte de bucate

Retetele lui Colea - carte de bucate

16,51leiinformatii carte
Retetele lui Colea. Preparate culinare reci

Retetele lui Colea. Preparate culinare reci

14,00leiinformatii carte
Cos de cumparaturi
0 produse
in valoare de 0 lei
Newsletter
© Copyright Extra Carti, Librarie online, Toate drepturile rezervate | Termeni si Conditii | ANPC
Viziteaza magazinul Extra Carti pe ShopMania