Descrierea cartii:
Polemica Paulescu: stiinta, politica, memorie - Peter Manu, Horia Bozdoghina - editura Curtea Veche
Polemica Paulescu există in primul rand pentru ca cercetarile de laborator ale savantului roman au fost citate in America de Nord ai Europa.
In absenţa acestei recunoaşteri, faptul că Nicolae C. Paulescu a publicat zeci de articole, broşuri şi cărţi antisemite şi a fost vicepreşedintele fondator al Ligii Apărării Naţionale Creştine nu ar starni controverse. Nu ar deranja mult nici faptul că aceste activităţi reprobabile nu au fost dezvăluite publicului din Romania şi comunităţii ştiinţifice internaţionale.
Pentru cei care vor să-şi formeze propria opinie in legătură cu această dezbatere, cartea de faţă prezintă documentele care pot să determine dacă Paulescu a descoperit insulina, dacă opera ştiinţifică a lui Paulescu a fost contaminată de antisemitism şi dacă Paulescu i-a influenţat pe aderenţii politicii xenofobe care a dus la Holocaustul din Romania.
Monografia descrie şi modul in care statuia lui Paulescu a fost ridicată pe un piedestal de exagerări (descoperirea insulinei) şi omisiuni (scrierile antisemite şi activitatea politică de extremă dreaptă) in epoca naţional-comunistă instaurată de Nicolae Ceauşescu şi in perioada de tranziţie către claritate şi adevăr prin care trece Romania din 1989.
In 1922, fiziologul Nicolae C. Paulescu a brevetat "pancreina" şi a infiinţat, alături de A.C. Cuza, Uniunea Naţională Creştină, primul partid antisemit din istoria Romaniei. Un an mai tarziu, cei doi au pus bazele Ligii Apărării Naţionale Creştine şi au ales să pună o svastică neagră in mijlocul tricolorului romanesc ca insemn al noului partid. Paulescu a fost vicepreşedintele Ligii, in numele căreia declara, in 1925, că "Romania Mare e ca un fruct splendid de o frumuseţe uimitoare. Dar ea poartă in sanul ei un parazit de curand pripăşit, care-i suge toată vlaga. Acest vierme neadormit e Jidanul, care ii otrăveşte fiii in carciumi nenumărate, care ii răpeşte fecioarele şi le face să devină sterpe, care prin tot felul de speculaţii fură painea de la gura bieţilor Romani şi care, in sfarşit, prin Francmasonerie, prin Socialism, prin Bolşevism, incearcă să aducă pe aceşti jefuiţi in starea urgisită de robi ai lui Iuda."
Pentru Paulescu, concetăţenii lui evrei erau păduchi care trebuiau eliminaţi de pe teritoriul ţării:
"Deparazitarea nu s-ar putea face pe spinarea vecinilor care, fiind şi ei pană peste cap plini de păduchi, ar refuza morţiş să mai primească şi pe ai noştri. Ar trebui deci ca toate ţările infectate de jidani să stabilească de comun acord o cloacă (in Palestina, in Africa sau in America) unde să-şi poată fiecare arunca lăturile."
Aceste aserţiuni vor constitui jaloanele discursului antisemit din Romania interbelică, iar incriminarea in grup a evreilor ca agenţi ai bolşevismului va fi folosită nu mult mai tarziu de Ion Antonescu pentru justificarea deportării populaţiei evreieşti din Bucovina şi Basarabia in Transnistria.
Peter Manu, medic, a făcut stagii de medicină internă la Bucureşti, Paris şi New York, a obţinut diploma de specialist de la American Board of Internal Medicine şi este Professor of Clinical Medicine la Albert Einstein College of Medicine in New York.
A publicat rezultatele cercetărilor sale in Annals of Internal Medicine, Archives of Internal Medicine, American Journal of Medicine, Journal of the American Medical Association etc. şi a contribuit la tratatul Cecil's Textbook of medicine (Philadelphia, 2007).
Horia Bozdoghina, istoric, a făcut cursuri de specializare in istoria Holocaustului organizate de Universitatea Babeş-Bolyai şi Institutul de Iudaistică şi Istoria Evreilor din Cluj-Napoca şi a participat la manifestări ştiinţifice pe tema Holocaustului desfăşurate in Romania, Israel şi SUA.
Este autorul monografiei Nicolae Iorga şi Partidul Naţionalist-Democrat in viaţa politică a Romaniei (Sibiu, 2007), a publicat articole in Transilvania, Studia Universitas Cibiniensis şi Holocaust Studies şi a contribuit la volumul colectiv Partide politice şi minorităţi naţionale din Romania in secolul XX (Sibiu, 2008).